Solarni paneli -  strateška in celovita naložba v lepšo prihodnost

Solarni paneli - strateška in celovita naložba v lepšo prihodnost

Ali ste vedeli, da je človek že od nekdaj znal dobro izkoriščati naravne potenciale oz. vire? Sonce kot daleč največji obnovljivi vir, predstavlja neomejen kapital, ki bo na naš planet dotekal še najmanj milijon let in več. V eni uri na Zemljo pošlje toliko energije, kot je človeštvo porabi v enem letu. Zatorej je izbira samooskrbe s sončno energijo prava rešitev za prihodnje generacije. Eden izmed načinov izkoristka solarne energije je tako fotovoltaična tehnologija, ena najbolj razvijajočih se gospodarskih panog ne svetu. Vsled tega smo v okviru ABS Network projekta skupaj s partnerji razvili sistem mreženja, katerega cilj je ne le širjenje znanja na tem področju, temveč tudi razvoj solarno termično aktiviranega fasadnega panela (STAF-panel), ki učinkovito koristi sončno energijo.  V dveh letih, ko je potekal naš projekt, smo razvijali in širili znanje procesa samooskrbe in celovitega koriščenja sončne energije.

In kako proces samooskrbe recimo poteka pri tistih, ki za ta namen koristijo samooskrbne sončne elektrarne? Lastnik tovrstne elektrarne proizvaja elektriko, ki se ob ustvarjenih viških oddaja v omrežje, ob manjkih pa jemlje iz omrežja. Na mesečnem nivoju plačuje omrežnino, prispevke in ostale dajatve, vezane na obračunsko moč. Nedavno nazaj pa je stopila v veljavo tudi nova uredba o samooskrbi z električno energijo, ki omogoča tako imenovano skupinsko samooskrbo. S tem samooskrba ni več omogočena zgolj lastnikom enostanovanjskih hiš ali poslovnih objektov, ampak tudi različnim tipom skupnosti.

Vse zapisano pa je torej dokaz, da se področje samooskrbe in razvoja solarnega tipa koriščenja energije razvija z veliko hitrostjo, kar kaže na svetlo prihodnost pri izkoriščanju sončnega vira. Vse z namenom in ohranjanjem še lepšega in čistejšega planeta. Še nadaljnji razvoj in napredek t. i. STAFF panela je tako domala na dosegu roke in bo kot tak imel znaten vpliv na spremembo načina razmišljanja posameznih uporabnikov.

Share