Projektna konferenca ABS Network

Projektna konferenca ABS Network

Po 26. mescih intenzivnega dela, raziskovanja in razvijanja prototipa STAF panela, so deležniki projekta ABS Network, Tehnična univerza v Grazu, Podjetje Talum d.d. in TIKO-PRO d.o.o.,  javnosti predstavili prototip. Podjetje Talum d.d. je preko družbe Talum izparilniki k projektu pristopil kot edini proizvajalec izparilnih plošč oziroma ploščatih toplotnih prenosnikov po tehnologiji roll bond v regiji, z namenom ne samo širiti znanje, ampak tudi raziskati in razviti trajnostni produkt tudi za druge aplikacije.

Poleg prototipa so dosegli še zastavljen cilj ustvarjanja in širitve mreže znanja.

dogodek-hotel-city-2

Da so strokovnjaki prototip STAF panela sploh lahko izdelali, je bilo potrebno najprej analizirati obstoječe tehnične rešitve na področju izkoriščanja sončne energije pri stavbnih ovojih. Nadalje je bilo potrebno združiti dobljena znanja s strani izobraževalnih inštitucij in industrije ter vzajemno oblikovati najnovejše tehnične predloge za izdelavo solarno termično aktiviranih fasadnih panelov.

STAF panel ima mnogo prednosti saj nasprotju z običajno uporabljenimi zidnimi paneli zasnovan samostoječe, torej ne potrebuje podkonstrukcije, hkrati pa učinkovito izrablja sončno energijo in je energetsko učinkovit.

Dr. Janko Ferčec iz podjetja TALUM d.d. je na predstavitvi predstavil 26 mesecev dela: »Namen projekta je bil razviti demonstracijski oz. prototipni fasadni panel, na katerem smo izvajali meritve. Na teh smo videli ali ima ta panel potencial za širšo uporabo. In druga pomembna zadeva je bila, da smo ta panel razširjali skozi strokovne in znanstvene članke.«

Share