Solarni STAF panel pod drobnogledom

Solarni STAF panel pod drobnogledom

Solarno termično aktivirani fasadni panel – STAF panel – je inovativna rešitev za sisteme ogrevanja in ohlajanja. Načrtujemo, da bo njegova montaža občutno vplivala predvsem na energetske stroške obstoječih stavb. Načrtujemo integralni način gradnje, saj ta omogoča dodatne funkcije stavbnega ovoja.

V prototipu, enemu izmed zadanih ciljev konzorcija, bomo prikazali delovanje STAF panela. Pri izdelavi smo veliko pozornosti namenili tehnikam povezovanja plošč, izboru najprimernejših veziv in izolacijskih tehnik ter elementom, ki zagotavljajo dobavo tekočin v sistem (skladiščenje energije, črpalka). 

Fasadni paneli, kot smo si jih zamislili, so nadgradnja klasičnih panelov, ki delujejo po principu termične aktivacije in vsebujejo absorber. Ta sprejema sončno energijo in segreva tekočino v panelih. Ta se na podkonstrukcijo namesti kot predstoječa, ventilirana fasada. STAF panel podkonstrukcije ne potrebuje, temveč je zasnovan samostoječe. Panel ima na zunanji strani dodatno integriran sončni absorber, ki ima funkcijo pridobivanja energije. Na notranji strani sistem prevzame funkcijo prostorskega uravnavanja temperature, tako da se na zunanji strani pridobljena energija s pomočjo vmesnega zbiralnika uporablja za ogrevanje v zimskih in hlajenje v poletnih mesecih.

Share