Fasada hišo prvenstveno varuje pred okoljskimi vplivi

Fasada hišo prvenstveno varuje pred okoljskimi vplivi

Sodobna in funkcionalna fasada hišo prvenstveno varuje pred okoljskimi vplivi. Napredek tehnologije in novi materiali so nedvomno povzročili velike premike v gradnji. Tako so tudi fasade, s katerimi ovijamo objekte, vse bolj drzne in vse bolj estetske. Pri razvoju zato upoštevamo tudi estetske možnosti fasadnih panelov.

VLAGA

Trohnenje, plesen ter zvijanje lesa so le nekatere izmed posledic, ki jih lahko pogosto deževje pusti na domu. Vedno več gradbincev pa se proti dežju bori z dežno zaščito (rainscreens) za fasade. Ta je v nasprotju s splošnim prepričanjem, da naj bo fasada hiše neprepustna za vodo, saj odpirajo prostor med steno in zunanjo oblogo ter tako preprečujejo, da bi se vlaga ujela mednju.

EVROPSKO TEHNIČNO SOGASJE

Ne glede na to, kateri fasadni sistem smo izbrali, je zelo pomembno, da so vse njegove komponente vgrajene pravilno ter po priporočilih in navodilih proizvajalcev. Vsi materiali morajo imeti evropsko tehnično soglasje (ETA), to je tudi pogoj za pridobitev subvencije Eko sklada. Uporaba materialov brez tega soglasja po Kuničevih besedah preprosto ni dovoljena, v certifikatu ETA 004, ki ga mora imeti vsak fasadni sistem, pa je navedena tudi vrsta in kakovost lepila, ki ga lahko uporabljamo za vgradnjo določenega sistema.

Share