Konvencionalne sendvič plošče

Konvencionalne sendvič plošče

Konvencionalne sendvič plošče so ena najcenejših in najpreprostejših rešitev za oblikovanje toplotne ovojnice industrijskih zgradb. So montažni fasadni elementi, katerih se vsako leto proizvede in montira na milijone kvadratnih metrov. Mi pa gremo korak dlje.
Obstaja velik potencial za zmanjšanje porabe fosilnih goriv in emisij CO2 s pomočjo sončne toplotne aktivacije plošč. V okviru raziskovalnega projekta ABS-Network SIAT 125 je bila zasnovana plošča s solarno termalno aktivirano fasado (STAF), ki ga je treba toplotno in strukturno optimizirati.
V tej študiji je prikazana prva različica tako imenovane termične in strukturne analize klasične sendvič plošče v primerjavi s ploščo STAF. V ta namen se v enem simulacijskem okolju uporabljajo numerične metode računske dinamike tekočin (CFD) in metode končnih elementov (FEM). Poleg tega so predstavljeni rezultati preizkuševalnega laboratorija na prostem, kjer se testira prva različica STAF-panela pod dejanskimi podnebnimi pogoji. CFD model je bil pozitivno ocenjen s primerjavo izmerjenih in izračunanih temperatur.

Share