Za nami je že 3. dogodek v okviru projekta ABS Network

Za nami je že 3. dogodek v okviru projekta ABS Network

V četrtek 22. 11. 2018 smo se v kongresnem centru Thermane Laško družili na 3. srečanju v okviru projekta ABS Network, ki je nosilo naslov »Z mreženjem za dvig inovativnosti«.

Predstavniki več kot 50 različnih podjetij so se družili ob programu, ki je zajemal okroglo mizo v okviru katere je med predstavniki Talum d.d., Tehnične univerze v Gradcu in Tiko Pro d.o.o. tekla razparava o pomenu sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami, sledilo je moderirano mreženje, predstavitev primera dobre prakse podjetja Polycom, ter predavanje in delavnica na temo nepovratnih sredstev.

Glavna tema tokratnega srečanja je bila povezovanje med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami z namenom doseganja čim večje inovativnosti – predvsem z vidika uresničevanja zahtev industrije 4.0 in zasledovanja ciljev napovedane industrija 5.0.

Jutranji del druženja je bil predvsem namenjen okrogli mizi, kjer so o ključnih elementih uspešnega povezovanja med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami spregovorili predstavniki partnerjev projekta ABS Network, Helmut Schober dip. Ing. arhitekt., projektni asistent na Tehnični univerzi Gradec, mag. Vlasta Stojak, pomočnica direktorja za kadrovsko področje, Talum d.d. in Mateja Kramberger, certificirana ECQA projektna managerka, Tiko Pro d.o.o.

Helmut Schober  je na okrogli mizi med drugim povedal: »Znanstveno-raziskovalni in poslovni svet se morata povezovati, dopolnjevati in imeti od tega koristi. Inovativno, podjetniško razmišljanje mora vključevati tudi raziskovalni doprinos univerze. Sodelovanje pa univerzi odpira vrata v proizvodno okolje podjetja, kjer ima stik z realnostjo.«

Sledilo je kratko organizirano mreženje, ki je udeležence pripravilo na drugi del druženja, to je bil primer iz prakse: podjetje Polycom. Gost srečanja, dr. Simon Oman, vodja informatike v podjetju Polycom, je spregovoril o robotizirani in digitalizirani tovarni ter o izzivih, ki jih za gospodarstvo prinaša napovedana industrija 5.0.

Dopoldan se je zaključil s temo o nepovratnih sredstvih – slednja so namreč lahko še kako dobrodošla pri pospeševanju aktivnosti razvoja in raziskav. Aktualne razpise na nacionalni in EU ravni je predstavila Tjaša Milošič Kovačič, solastnica in direktorica podjetja Tiko Pro d.o.o., posredovala je informacije o napovedanih subvencijah za leto 2019 ter svoje predavanje še zaokrožila z nasveti, kako pripraviti kakovosten projekt.

Zaključek srečanja je potekal v duhu aktivnega sodelovanja med udeleženci, skozi praktično delavnico, ki jo je vodila Mateja Kramberger, so namreč generirali inovativne ideje in s skupnimi močmi pripravili projektno zasnovo, primerno za prijavo na razpise.

Projekt ABS Network, ki je financiran v okviru programa V-A Interreg Slovenija – Avstrija, se je pričel lansko leto in bo trajal 26 mesecev – do njegovega zaključka pa nas čakate še dva dogodka – 4. srečanje, ki bo v začetku leta 2019 potekal v avstrijskem mestu Gradec in Zaključna konferenca, ki se bo spomladi naslednje leto odvijala v Sloveniji.  

 

Share